Beautiful Followers :-)

Wednesday, November 4, 2009

entri sedih..:-(

salam blogging utk semua....

memandangkan ramai yang think negatif dgn artikel yg ibu post semalam, ibu dengan rela hati dah removed dari entri..ibu tak penah bermaksud nak kecikkan hati saper2...ibu tak penah condem pon fm-mommies yang lain...apa yang ibu post kan tu hanya la satu pendapat dari pihak ketiga....
ibu sdih sbb siap ada kt blog lain kata ibu perli2 fm-momies sedangkan ibu tak buat smua tu..nape smpai perlu wat entri camtu?teruk sgt ke artikel tu?ibu sedar ibu pon minum fm masa kecik2 dulu sbb tu ibu tk penah condem sape2 yg tk dpt bf anak masing2....kawan2 ibu yang lain pon ramai yang fm momies tp ibu tak penah kutuk2 diorang...ibu bersyukur sbb Allah bagi rezki pada anak ibu utk menikmati susu ibu tp sesungguhnya ibu tak penah beniat melukakan hati mana2 pihak terutama kawan2 blog ibu yang lain....cuma apa yg ibu postkan itu hanyalah peringatan untuk ibu sendri jugak supaya kalo boleh bf kana anak ibu tu selama yang boleh...
tp kalo btul2 ada mommies kat luar sana yang terasa dgn artikel tu, ibu mntak ampun mintak maaf...sesungguhnya ibu tak penah berniat nak sakitkan hati sesape pon...

....ibu sedih bile ada orang yg judge ibu tanpa kenal diri ibu yang sebenarnya....

39 comments:

Azlina Ibu Alisha said...

Sabar yer..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

ina: tq dear...susah bila orang cuma judge lisa tnpa usul periksa....baik lisa mengalah...

Cerita Cici said...

Memang bf-fm ni benda yg snsitif bg semua ibu-ibu...bila kita bf, org judge kita pelik (nape nyusahkan diri usung pam la) or kalo kita bf dan anak kita still demam (haa...tu la, sapa suh hentam makan segala,pehtu bf, kan anak demam...baik bg fm aje)....
Dan bila kita fm lak, org2 yg bf akan kata (eh, cemana lak susu leh kering ni? awak ni tatau ke hukum teori susu tu supply and demand???)
Sumthing like that la...he said she said ni...maknanya, bergantung pd hati dan niat dan keterbukaan masing-masing...
Ya, tersinggung ni dua2 pihak rasa....ibu-ibu fm, mahupun ibu-ibu bf....
Kita kan Ibu...skrg kita tepuk dada dan tanya hati, 'Aku dh buat yg betul-betul terbaik ke utk anak aku?' kalau kita rasa yg dh terbaik dan termampu, Alhamdulillah....

# Cici ibu bf yg dikelilingi ibu fm....so ci faham pujian dan hinaan yg diterima...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

cici: tq for ur concern dear...tu la bila ada yang salah anggap tntang artikel tu dan juga diri lisa....apa yang penting, kita sdri yang mencorakkan anak kita..lisa tak penah pandang negatif pada ibu2 yang fm anak mereka..itu hak masing2 dan masing2 dh buat yang terbaik...tp apa yang penting, lisa dah delete entri tu n dah mohon maaf pada yang tersinggung...

ezan said...

itu la susah la nak jaga hati2 yang sensitif ni. ezan pun ada tulis pasal hati2 yg tersinggung pasal bf-fm mummy ni. entah lah. susah nk cakap.

kadang2 entry utk kesedaran kita telah byk disalah ertikan oleh org lain. asalkan kita tau apa niat kita then ok lah...

lisa.. dont stop tulis pasal bf ni. good info. ezan pun fully BF jugak. selalu baca entry u utk kesedaran & peringatan diri sendiri. biasalah semua benda ada dugaan masing2.. :)

hazlina shahrel mummy fia said...

sory ye lisa. lina tak tau pulak entry tu betul2 boleh meletop.
lina mmg tak kata lisa cume mungkin cara penulisan artikel tu tak susuai dgn ayat2 yg digunakan.
menjadikan isu fm sbg punca gejala sosial sapa pun FM mom akan tersentuh.

Lina akui agak tersentap bl dikatakan fm punca masalah anak dgn ahlak bile membesar.
lina jgk sedih napa la ade org sanggup tulis artikel mcm tu. sedang kan kami FM mom pernah buat yg terbaik sehingga
kami terpaksa mengalah dgn keadaan yg membuat kan kami tunduk tuk FM ank2 kami. tiap2 kami yg FM mom mesti ada mslah sehingga kami bergelar FM mom.

lina tak kata lisa. penceramah tu patut pk jgk perkataan yang menyentuh hati ibu2. sapa tak sedih lis. kata anak minum susu lembu untuk anak lembu. sedangkan kami FM mom jgk lalui saat perit getir melahirkan dgn mudah penceramah tu seperti menuduh kami FM mom yg punca gejala sosial. menitik air mata ni bile susu yg dibela tiap2 ari makin kurang makin susut, makan pil itu ini untuk tambah
tp kami tetap tak dpt bg untuk ank kami.. jd jalan penyelesaian bergantung la ank kami kpd susu lembu tu.

kepada kawan2 yg masih BM kan anak lina doakan moga anak2 kamu dpt tiap titisan susu itu hingga kesaat titisan terakhir.
berusahalah sehingga jayanya. moga qeena akan tetap dpt susu lis hingga ke ms sepatutnya.

lg sekali maaf kalo kerna penceramah tu yg punca jd begini.

ieja said...

salam lisa,,jgn sedih2 tau..ija tau niat murni lisa tu....sbenarnya ieja tak smpat pun nk baca n3 tu...ija pun fm mom jugak..tapikan ija tak kisah org nk kata apa pun n tak penah nk tersinggung perasaan ni..sbb hanya ija jer yg tahu kenapa ija bg fm kat dania....tapikan dalam hati ni mmg dah tertanam niat nak bf utuk 2nd bb nanti..insyaallah..ija suka baca n tengok kegigihan ibu2 yg fm bb diorg..ija akan join gak group2 ibu bf ni....ija smpat bf fully dania hanya 2 bulan jer..pas tu bf+fm 2 bulan..n sekarang dania fully fm..ada gak dok paksa dania bf tapi dia dah tak mo...huhuhu...

-DiraDiya- said...

salam Ibu Mysara Syauqeena..
maaf kalo komen sy ni pjg bjela mcm wat n3 dlm blog sdri plk.. hikkksss..
sy mengaku ada wat n3 ttg ibu bf yg kondem ibu fm smlm (n mgkin sblm nya..) dlm n3 Pencapain Terbaik.. (blh jengah kalo sudi..)
dgn nama Allah jgk sy mengaku.. entry 2 bkn nk judge kamu.. bkn psl kamu..
because.. we dont even know each other..
bertegur sapa pn xprnh.. inikn pulak bsua muka.. how can i judge u aite??..
tp dlm n3 2 mmg sy ada ckp sy sentap..
seikhlas ati jgk sy ckp.. n3 2 skit pn xmenyentuh keperibadian atau blog kamu..
mcm yg sume tau.. 'statement' 2 xdtg dr mulot kamu.. kamu amik dr 1 forum.. paste kn sj d blog kamu.. sbg info.. so again.. its not bout u.. none of it..
sekelumit pn xprnh sy sentap dgn kamu..
mmg dlm blog sy.. sy selalu bgtau wpon ank sy xberbf.. tp ikatan ant kami ttp kuat n teguh.. mmg sy tegakkn nsb ibu fm mcm sy.. yg xmampu nk bf adam xkira la secara exclusive ataupn x..
tp xde la plk sy nk mewujudkn forum bgai..
ckup hnya d blog sy.. tmpt sy bermonolog n berepilog.. yesss.. sy jd kn blog sy mcm diary.. tmpt luahan perasaan.. tmpt mencatat tarikh atau agenda penting.. tmpt sy membuat wishlist.. tmpt sy menyenaraikn brgn yg nk d bli dpsr.. bcoz.. im blog bout me..
just admit.. ada 'segelintir' ibu bf yg ada ckp.. xmampu bf ank.. merupakn 1 kelemahan..
guess what.. sy xtercubit pn utk mengaku jika btl itu lah kelemahan sy..
cuma.. n3 sy smlm 2.. mmg sy bgga.. even xmenyusu bdn.. ank sy msh mampu utk catch up sesuatu pkara dgn cpt..
n sy sdri yg xmenyusu bdn msh mampu idup sihat.. n berjaya dgn izin Allah..
sy hrp pnjelasan sy ni.. blh buat kamu lbh tenang.. sbb sy blh rs n nmpk.. ada setgh pihak.. yg lbh rela mencucuk jarum.. menambah bara.. supaya kta bmusuhan dr mencari jln utk bgtau kamu yg n3 sy publish smlm.. bkn krn kamu atau ttg kamu..
ada antara mereka yg lbh suka melempar batu menyorok tgn.. dr bterus trg dorg la yg lempar batu 2.. sbb sbnrnya.. mereka sdri sentap dgn tindakan mereka sdri..
by d way.. if kamu xde mslh.. i would like 2 b fren with u.. sy xnk.. apa yg blaku 'smlm' membuatkn kamu membenci sy.. mengata sy.. sbb bkn itu tujuan sy.. terus trg sy ckp.. ia ttg org lain yg tergolong dlm golongan 'segelintir' itu..
jd adlh 1 mslh bsr pd sy utk bmusuh atau bmsm muka dgn seseorg yg pdhal blm lg mnjd kwn..
peace no war.. i luv islam.. n i do luv u..
hahahaha.. terlawak d ctu..
fren??..

Naz-Segalanya disini said...

akk..naz mintak maaf lah ye klu komen naz kata artikel ni bahay buat akk tersinggung..bg naz isu mcm ni mmg sensitif..kdg kdg naz nak tulis apa apa psl bf ni pun kene pilih ayat terbaik..bimbang ada yg terasa..sian akk..sabar ye kak

Mummy Wafiq said...

dont worry...i'm as fm mom xkesah benda2 camtu..sbb xde kene mengena ngan hidupku.sape yg mkn cili die la terasa pdsnyer.pedulikan!sbb ku tau akhlak yg baik dtg dr didikan yg sempurna..tp xsemestinya jgk.dh beri didikan yg plg tiptop pun kalo dah nak jd camtu kite nak wat camne..itu qada' n qadar dr Allah.
lisa xyah nak sedey2..idup mesti enjoy!

Ibu_Mysara Syauqeena said...

ezan: pg ni lis buka blog n baca entri kt blog izan dulu..lisa tersentap nape jadi camni?nape niat lisa disalah ertikan?sesungguhnya lisa tk penah condemn mana2 pihak tup2 kat blog orang lian siap kata anak lisa akan jadi haru biru bagai..naper?tu yg buat lisa sedih sgt2...sedngkan lisa tk pnah mention nama saper2, tk penah kaitkan saper2 n tk penah kenal pon lagi orang2 yang kata lisa camtu...tkpe la izan, hnya orang disekeliling lisa je yg paham...lisa maafkan orang yang mendoakan yang bukan2 utk lisa dan anak lisa...

ezan said...

lisa.. serius lisa dah salah paham. ezan xniat pun nk cakap pasal lisa. ni pasal 2 org kwn ezan yang memang bergaduh kat blog pasal isu ni. ya ALLAH.. sorry sgt lisa kalo lisa dah terasa hati. sorry...

nanti ezan emailkan link blog dorg kalo lisa xcaya. bg email address ye.

sorry sgt lisa. tibe2 rasa cam xbest la pulak kalo nk terasa2 hati camni. ezan mintk maaf. ezan xnk gaduh2 dlm blog ni. ezan nk cari kwn. cari info & ilmu. bukan nak gaduh. sorry.. :(

ezan said...

ezan dah delete entry pasal tu. sampai skrg still rasa bersalah ngan lisa kalo lisa terasa hati ngan ezan.. sorry.. :((((

Ibu_Mysara Syauqeena said...

mummy fia: lisa tak marah la...cuma terkejut bila hal ni dipanjang2kan....terkejut lisa tau...anyway tq for calling me tadi....pandai lina pujuk lisa balik yer..hehehe...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

DiraDiya: memang bfore ni pon lisa follow blog dira..cuma jadi silent reader je..hehehe..tkpe la dira, lisa dah malas nk ingat..wat bengkak2 je mata ni..hehehe...anyway kite leh berkawan kan?kawan biar beribu, musuh jangan dicari...peace no war..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

ezan: tkde hal la...lisa leh terima komen2 yang membina tapi bukan komen2 yang nak condemn orang lain..lisa pon nk carik kawan, bukan nak cari musuh....kite kawan kan?hehehe...mysarah & mysara pon kawan kan?wink wink...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Nazz: takde la nazz..akak ok...cuma hati ni terguris sikit jer..chewahhhh..takde la...akak sayang kawan2 blog akak ni..tmbah2 ibu rikazz ni...besan tak jadi...ehehehe...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Mummy_Wafiq: tq dear sbb paham....mmg tk pnah lisa condemn2 kan orang lain sbb lisa sdri ada kelemahan....tp tu la itu smua pndapat masing2, lisa terima je june....tp tak pasal2 blog i meletup makkkkk.....ngehngehngeh

Ibu_Mysara Syauqeena said...

ieja: thanx dear.....really appreciate it...lisa pon slalu support ieja tau....

wina said...

salam lisa..bloghopping dr blog ezan

wina x sempat baca entry lisa tu tp sebagai seorang fm-mum & dari ape yang wina bc kt ruangan ni im sure it was a really sensitive topic

kalau boleh kami fm-mum pun nak bf anak jugak sebab definitely kami nak yang terbaik tuk anak kami tapi kami x terdaya walaupun dh cuba sedaya upaya

pape pun, wina doakan all the best wat lisa & family esp baby mysara yang cumel itu

x mau sedih² ye :-)

Ieda said...

jgn sedih2 yer....mungkin ada yang tersalah fhm tu..ieda pun BM baby..tp ter'lompat' gak bile baca artikel pasal akhlak tu punca dari susu tu....apepun jgn sedih..

-DiraDiya- said...

owh.. mknanya lisa dh 'kenal' sy la ek sblm ni.. kuikuikui.. xsngka sy ada kwn br rupanya.. tp org 2 diam² je plk..

btl kn lisa.. xpayah nk pk² lg.. kdg² manusia ni.. org lain kna.. org lain yg lbh..
nk sejukkn ati sblh pihak.. nk nshtkn sblh pihak.. tp duk sindir² mengata² pihak yg lg 1 plk.. adoi.. pndai btl kta manusia bermuka²..
mmg xde kaitan pn dgn idup sy.. sbb adam pn blm bsr lg.. mn la sy nk tau n duga ketentuan Allah kn.. tp 2 la..
sy sentap sbb kta kn kna alert pd psekitaran.. kesian la dkt sestgh ibu yg mmg bg ank dia minum fm dr kecik.. siap anta pegi Al-Azhar ke.. mn ke.. tup² kua statement yg cmtu..

tp papepn.. yess.. kta msh blh jd kwn.. hahaha.. nk amik syauqeena jd menantu pn.. tkut lisa rejek adam plk.. hahaha.. xpsl je..
gurau d ctu ok..

Cerita Cici said...

hehehe....bagus la semua dh berbaik-baik....
kena ingat yang despite apa pun, kita semua IBU....kita semua sama...
Betul?

-DiraDiya- said...

Cici..
sy sokong patploh ratus peratus!!

hazlinashahrel mummy fia said...

amboi dira... nyelam minum air nih!!!!!

buka qeena ni rikaz punya jgk ker..??

hahaha rikaz pulak.. ku sebut²

mamafaris said...

dh la...kita buang smua racun..ganti ngan madu..bkn madu 3 tau..

smua ni pengajaran buat kita..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

wina: tq...ada hikmahnya jugak kot jadi ni..lisa dpt ramai kwan baru..hehehe....

dira:ku jadi silent reader je..tu pon dah kire kawan la kan?hehehe....wah nk amik mysara jadik menantu?hehehe...bleh jer...wink wink...

cici: Alhamdulillah masing2 dah tau kat mana yg salahnya....

lina: alamak nanti nazz carik lisa plak pasni sbb mysara nk dingorat oleh adam..hehehe..tp tkpe rikazz kan ada QA..hehehe...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

buat semua bloggers yang dihormati...thanx atas segala nasihat dan pandangan....lisa btul2 hargai dan dah kembali ceria....tq all...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

salam lisa..
k.e-caR juga minta maaf klu komen k.e-caR sblm nie yg suruh lisa remove kan "entry panaih" tue.. bkn ape, isu BF & FM nie amat SENSITIF buat smua ibu..mmg NIAT kite baik utk bg kesedaran, tp mgkin NIAT kite itu disalah ertikan..

susuibu adlh yg THE BEST.. smua org tahu itu.. so, t'pulang pd msg2 utk m'buat pilihan.. to all FM-moms yg GAGAL utk BF ank, ku yakin uolls ade alasan tersendiri.. kurangnya ilmu BF & kurangnya usaha yg betul2 NEKAD+TEKAD mrupakn faktor utama kegagalan itu.. tp, tiada istilah TERLAMBAT dlm BF..klu uolls gagal BF anak yg ini, blh cube utk ank yg lain.. yg penting galilah ilmu BF nie sedalam2nya.. BF is not easy, tp xde lar susah mane pun..

pd yg gagal utk BF ank, cube post-moterm blk diri sndiri..kt mane KHILAF nye kite?? adkh usaha kite btul2 memadai??
- adkh kite sentisa b'fikiran +ve spjg m'jd BF-ibu..?? --> BF is all in yr mind

- adkh kite BF+pump at least 8x sehari??

- adkh kite rajin bgun tgh mlm utk mngepam??

- adkh kite mengamalkn konsep BF iaitu demand vs supply -->>lg byk BF/pump, lg byk susu dihasilkn

- adkh kite BF/pumping hngga breast kosong --> breast yg kosong bg signal kt otak utk tmbh hormon prolaktin (hormon susu).. jika breast tidak kosong, susu yg baru tidak akn dihasilkn

- adkh kite cpt melatah bile tetibe susu kite smkin susut/kering dan terus m'cari FM?? --> kesilapan ramai ibu.. spatutnye bile rasa susu mkin kurang, keep on BF+pump+BF+pump+BF+pump.. leh cube relaktasi, hyperstimulation, power pumping etc..

- adkh sewaktu kite mngandung, kite dh siapkn diri kite dgn ilmu BF, kelengkapan BF etc?? --> sebaliknye ramai ibu lbh m'beri tumpuan pd kelengkapan baju bayi dpd memikirkan kelengkapan MAKANAN-KASIH-SAYANG (susu ibu) utk bby

- adkh kite m'jaga pemakanan kita spjg jf BF-ibu??

- adkh kite snggup utk mnum 3L air suam per day??

- adkh kite snggup m'elakkn makanan/mnuman yg leh mngurangkn susu kite?? eg: ais

- adkh kite sudah start buat stock EBM since dlm pantang lg??

nie ant. p'soalan2 yg uolls perlu tnye pd diri sendiri sblm menuding jari mnyalahkan TAKDIR.. coz ade yg buat statement "ouh, aku mmg ditakdirkan punye susu yg sikit".. percayalah, ALLAH DAH KURNIAKAN SETIAP IBU ITU SUSU YG CUKUP UTK ANAKNYA PROVIDED IBU ITU PERLU BERUSAHA LEBIH!!

to be honest, ku sendiri pnh m'alami saat susu merundum..tp ku sndiri tak mudah patah semangat.. kerana ape?? krn aku sndiri b'pegang kpd kenyataan "SETIAP IBU SANGGUP BERKORBAN UTK ANAKNYA WALAU TERPAKSA SERAH NYAWA SEKALI PUN, TAK AKAN LAH SETAKAT NAK BAGI SUSUIBU PUN KITA X MAMPU KAN.. so, jgn menyerah kalah sblm habis berjuang!!

to lisa..sabar byk2 dik..nie ant. dugaan nk jd BF-ibu..i've been through all these obtacles, and i'm still survive..

jz my 2 cents..peace no war..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

mamafaris: skang ni bukan takat madu 3, madu dah berpuluh2 ni..hehehe.....

k.ecar: thanx a lot sis....tak sia2 lisa tnya pndapat akak dari mlm td..n tq for the comment tu...lisa harap ramai yang dah paham niat sebenar lisa..tk penah niat nk condemn saper2 pon either lisa kenal atau tak...mungkin ni satu pengajran pada lisa supaya lebih berhati2 dlm menulis...thanx again sis...

Cerita Cici said...

Go Go Go Kak Ecar...hehehe....

Susu ibu ialah fitrah, susu ibu ialah sunnah...

eh any mommies yg pergi prog. penyusuan susuibu kat senawang 8 nov nih?

kalau gi jgn lupa tegur-tegur cici yeh....hehehe...

Hayati said...

Salam, meh seorang ibu yang dah lama jadi ibu nak bagi pendapat pula. sebenarnya susu ibu atau susu lembu tak memainkan peranan sangat dalam pembentukan akhlak atau kepandaian anak-anak kita. Didikan yang penting. Contohnya anak-anak akak sendiri. Alhamdulillah setakat ni semuanya mendengar kata, pelajaran ok saja dan tak ada apa-apa masalah. Yang sulung 19 tahun, belajar dikolej, no 2 form5 dan no 3 darjah 6.

99% ibu memang nak anak dia minum susu sendiri tapi mungkin sebab masalah-masalah tertentu termasuk juga akak menyebabkan terpaksa bagi susu lembu saja. Cuma satu saja pesanan akak kalau nak tulis tentang susu ibu atau susu lembu, kena fikir perasaan orang lain. Ceritakan diri kita saja dan boleh kempen untuk ibu-ibu yang belum melahirkan. akak faham kadang-kadang memang kita tiada niat nak menyakitkan hati orang tapi kita tak tau orang boleh terasa sebab orang bukan tau niat kita kan?

Naz-Segalanya disini said...

wah..hot btol blog kak lisa hr ni..sekali 30lebih komen daa..ape?adam nak ngorat syauqeena?no no noooooo

Hazlina Shahrel Mummy Fia said...

tu dia mai dah en rikazz...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

nazz: tu la tak pasal2 hot panas mendidih blog akak hari ni...hehehe...mare ke adam nk masuk line ni?hehehe..

lina:en rikazz cam tau2 ajer ada orang nk ngorat syauqeena...

k.yati: tq for ur advice..tu la kadang2 niat kita lain tapi orang lain paham kot lain..yang saya nk tekankan saya tk penah condemn mana2 pihak, itu je....:-)

Aqsha n Nurul said...

panas berapi blog makcik yee... hehehehe... anyway, pengajaran ini mengingatkan kite supaya lebih berhati2 ye.. (ingatan utk saye jugak).. tp best laa makcik... dpt ramai kawan yeee... heheeheh

nur rabiatul adawiyyah said...

hai..atul masa baca entri tu atul jadik sedih coz atul aderlah salah satu mak yang tak dapat bf anaknye selama 2 tahun..yg sempat hanyalah 4 bulan je..mase tu mmg stress coz stok susu punyelah berlambak2..tapi bb saya tak nak terima yg perah..kalau saya balik mmg cepat2 dier terkam coz nak bf..mase tu tekanan bagi sya coz susu tetapi kuar tapi dier tak nak yg perah..nak berhenti kerja mmg sayang lah coz nak tolong hubby..bile my hubby also know about entri tu hubby yg pujuk kate sabar coz kite bkn tak berusaha nak bf anak..so, bile peknen kali ni hubby dah bg sokongan utk bf anak selama yang boleh..nnti kite mintak ilmu dari2 yg pakar ttg bf..sebenarnya kami kagum ngan kak ecar..tapi malu sebenarnye nak tuntut ilmu darinya..huhu..nnti ader mase nak berkenalan ngan kak ecar..tapi kan nak share satu pengalaman my fren..kesian sangat kat dier coz tak dapat bf anaknye dan terpakse menghadapi pembedahan di breast coz susunya dah jadik nanah akibat tersumbat..dlm pantang dier terpakse hadapi 2 kesakitan..bermcm2 org katenye tapi dier tabah..kami di pejabat bertukar ganti dtg ajarnye cara bf tapi mmg tak leh nak ubati..bile rujuk spital mmg doc said ader kes macam ni dan mmg menyakitkan coz lame jugak dier kena cuci nanah nya..4u atul nak ucapkan tahniah..nnti kite leh lah share2 ttg bf ni ye for my second baby..sori kalau komen ni wat awak kecik ati..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

atul: lisa tk penah niat nk condemn saper...artikel tu hanyalah pandangan dari pihak ketiga..kalo suami atul pon terasa lisa mta maaf...tk perlu malu utk bertanya pada yg lebih tau mcm k.eca..honestly to say masa 2 3 hari pas bersalin lisa sdri msg kat k.ecar mta pendapat sbb baby jaundis masa tu n susu tk kluar lagi...k.ecar siap kol lisa bagi semangat n jangan give up....mmg lisa hampir2 rebah masa tu sbb baby melekat je kt dada,tp lisa tk penah ngadu sesaper kecuali suami...memang hampir nk mengalah pada fm msaa tu tapi lisa kuatkan jugak diri...lisa tau masing2 ada sebab dan masalah sebab tidak dpt nyusukan anak sendri..spaer yg tknak kan?nikmat sebenarnya dpt nyusukan anak sndri ni....tkpe atul, insyaAllah atul akan berjaya bf anak kedua ni..janji atul be strong, kuat dan cari ilmu banyak2 pada yg pakar..hehehe....lisa ni pon baru lagi atul....

Ibu_Mysara Syauqeena said...

nurul: panas la makcik....macam baru kluar oven nih..hehehe....apa2pon ni ingatan utk kite smua...janji makcik tau kite camne kan?hehehe......