Beautiful Followers :-)

Sunday, November 15, 2009

Preggy momento...................

kenapa la sekarang baru ibu nak post kan entri ni ek????hehehe..sebab la ni la baru ada masa nak karang2 ayat yang panjang berjela2 nih..hehehehe..ibu terasa pulak untuk berkongsi pengalaman masa mengandungkan dan melahirkan (entri lain, hehehe) si kecik ni..bukan apa, nanti kalau tak ditulis tak hengat lak sebab ibu ni jenis mudah hlang ingatan..ngeeeee...
ok la, ibu mengandungkan baby PMS selepas hampir 2tahun berkahwin..lambat kan?kire lambat la jugak tu..smpaikan telinga ni dah bernanah tak tahan nak dengar soklan2 maut dari orang sekeliling...tp ibu tak amik port sangat sebab ibu happy dengan life dgn en suami masa tu..orang kata leh la ber honeymoon lama sikit, hehehe...tp sebenarnya sebab ibu dan en suami tinggal asing almost a year...tuntutan kerja kan nak buat camne smpai la awal tahun 2008 ibu dpt keje di KL dan en suami pon sama selepas beberapa kemudian..dan Alhamdulilah dalam bulan Ramadhan yang mulia tahun lepas ibu mendapat berita yang amat ibu tunggu2 selama ini...ibu MENGANDUNG!!!!hanya Allah yang tau betapa gembira nya hati ibu masa tu...ibu menangis bile tengok pregnancy kit tu timbul double line tau (sampai sekarang ibu simpan, hehehe)...masa tu malam Ramadhan ke 11...en suami lagi la gembira sebab dah tercapai hasrat nak jadik seorang BAPAK...hehehe
patut la masa mula2 berpuasa tu ibu jadi lapar sangat2 bila tghari, pelik gak sebab nk kata tak sahur, sahur je..pastu jadi pening tapi ibu tak syak apa2 lagi..smpai la satu hari tu ibu ikut  opismte pegi site, panjat slope yang almost 4-5 storey nye bngunan..fuhhhhhhhhhhhh semput ibu dengan dalam bulan posa nya...smpai je kat atas ibu hampir pitam dan nasib baik smpat berpaut dan duduk...ibu dok agak masa tu sbb posa la..tk pikir lain lagi..ehehehe...
yang kelakarnya, bila dah dpt tau pregnant tu, macam di set2 plak sok nya ibu terus loya2 pening2 nak muntah...nampaknya ibu memang kena la morning sickness ni...the 1st 3 months mmg btul2 mnguji ibu..ibu smpai kena tahan wad kat pusrawi k.damansara sebab hypremesis gravidarum yang agak teruk..semua yang ibu makan or minum muntah balik..yang leh masuk masa mula2 tu pizza, kfc tu jer...smpai kan air masak pon ibu tkleh telan masa tu...berat ibu turun 5kg masa tu smpai en suami pon kata nmpak cengkung time tu..hehehe...dah nak masuk 5 bulan baru la ok n selera makan bertambah2..hadoi la...kalo tak takkan la ibu naik almost 17kg rasanya....heehhe...ibu check up smua kat klinik gomen (save maa) hehehe...and then wat 3D scan kat vision college sebab murah compare tmpat lain lagipun dekat gak la ngan umah ibu...
ibu takde la ngidam yang pelik2 cuma terasa ingin makan menda yang dah lama ibu tak makan...ada skali ibu tingin nak makan hashbrown McD tp dah beratur baik punya habih plak...hhehe..nasib baik la tk tingat2 pastu...pastu giler minum bandung ais kt opis kalo time lunch..ada sekali kt opis terasa nk makan ais kacang..kbtulan ada opismate kt luar pegi site, mntak la tolong belikan..hahaha...kelakar bile2 ingat balik..yang paling ibu tingat sbb nak makan buah kedondong...ada la makcik yg baik dgn en suami ni tolong belikan..dpt je terus ibu makan smpai siap bawak g opis..yang pelik tu dah lepas dapat mkan, dah tknak dah pastu...hehehe...
ibu tkleh nak masak, tkleh tgk lubang air dlm tandas tu dan tkleh tgk sbun bsuh pinggan...hehehe...rasa nak muntah jer...nasib baik ada en suami yang amatla ringan tulang yang bantu ibu wat smua keje umah....mlm2 tolong urutkan kaki ibu, pakaikan stokin tgh2 mlm untuk ibu.memang masa tu rasa dihargai sangat..tq sayang for ur concern....luv ya...
masa 5 bulan scan, dah nmpak gender baby dan seronok sgt sbb apa yg ibu rasa btul....it's a GIRL!!!!mula la time tu beli barang je nk kaler pinky2 smua smpai en suami bising gak sbb takut yang kluar tu boy...hehehe...ibu dpt MC 2minggu masa kandungan dah 38weeks sebab ibu bercadang nk balik deliver kat kampung which is Sg Petani..tp ibu dok doa2 baby kluar on time EDD 3.5.09 sebab 1hb tu adik ibu yang lelaki tu nak nikah...Alhamdulilah ibu dpt lagi pegi majlis nikah dia n dok esoknya 2hb ibu admit kt wad sbb ibu rasa baby dah kurang gerak dalam 1,2 hari sebelum tu....even ibu penah rasa cam nak beranak dah 2 mlm berturut2 tp tu juz false alarm sbb contraction dia tak sekata masa tu....
ok nantikan plak saat2 ibu nak melahirkan si kecik ni dlm entri berikut nya dehhh...penat la taip..............hehehehe..................................


2 comments:

Mummy_Sofea said...

baru tau akk tunggu bb PMS 2thn..lma gak..dilla ni tunggu 4 bln pun cm xsanggup...bestkn..teringat waktu kita preggy selalu share psal prgnancy..skng da ada depan mata da pun..mmg pngalaman yg dilla xkn lupakan sampai bila2...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Mummy_Sofea: a'aa sis..almost 2 years tunggu si kecik ni tau..tu yang bersyukur sgt2..seronok tgk kawan2 lain yang preggy cepat masa tu...ye la masa preggy dulu slalu kite msg2, kt frenster smua..skang kt blog plak.hehee...nk jumpa still tkde rezki lg kan?