Beautiful Followers :-)

Monday, November 16, 2009

PMS's first solid food...

Sunday 15 Nov 2009:
memandangkan semalam (entri bawah) ibu ada game tu, ibu tak smpat nk try masak bubur nasi utk baby pms...so ahad aritu ibu try la buat bubur nasi+carrot..ibu guna beras perang since ramai yang suggest guna beras perang compare beras biasa...tkpe la beli yang lain pon, bukannya banyak nk masak, sekali masak pon segenggam gitu jer..ibu beli pek yang 1 kg je utk permulaan ni...
so pagi tu dlm kul 10 lebih pas bangun tido kemas2 rumah sikit, ibu pon start la masak bubur pms ni..lepas dah msak dlm 30minit gitu, ibu blend and tapis bubur tu supaya takde hampas2 yang kasar2 tertinggal...tp ibu tak sure la tahap kepekatan/kecairan bubur ni patut camne..any suggestion?kena cair ke camne ek?hehehe...
kebetulan pms pon dah bangun n dok main2..so get her ready with her bibs and en suami pegang dia...dengan lafaz doa makan, ibu pon suap la pms makan...mula2 tu dia tolak2 gak ngan lidah pastu baru ok..smpai kan tak menang tangan ibu nak suap..dia pon sibuk nk pegang sudu sama....hehehe...
so dengan rasminya pms dah start her solid food on 15 Nov 2009 on her 6mths 11days old...harap2 pasni ibu semakin rajin la nak masak untuk anak ibu ni deh...layan la piccas si pms ni makan yer..nyum nyum....


dah sedia dengan en bibs nya..

her 1st taste...

erkkkk...apa ni ibu??

ni nak tido ke nak makan sayang?

dah boleh terima.....

bagus nya anak ibu makan tak comot2 yer...hehehe

petang tu dalam kul 4, ibu ajak maksu keluar nk g cari bekas makan pms..ye la yang ada tu pon main rembat je dulu kat tesco, hehehe..ni nak la cari yang proper sikit kan....en suami lak tiap2 ari ahad skang ada game bola, so ibu ngan maksu je la yang merayapnya..ibu g ke fabulousmom sebab ada clearance sale, so nk tgk la apa yang menarik..kire ok gak la, sebab ibu tnya complete set spectra3 tinggal rm569 jer..sebab harga pasaran sekarang dlm rm620 camtu rasanya...ibu cuma beli food bowl,spoon n techniice sheet tu...pastu merempit ke babyjaya plak nak cari bekas makanan yang lain dan nak usha2 termos makanan...so kt babyjaya ibu beli la 1 set lagi food container yang tomey2 tu untuk isi bubur bawak g umah bs...thermos tu tunggu gaji la beli...mahal la plak..huhuhu..lepas abih kat babyjaya, ibu ajak maksu g ikano plak saje ronda2 perabih duit lagi....tgk2 ada sale PDI plak kt bawah (tepi crocs tu)..ibu try pusing2 tp sebab ibu carrier pms kesian plak nak bersesak2 gitu so ibu masuk brand outlet jer..beli bibs je sebab bajet, hehehehe....tp yang geramnya petang tu ibu terlupa bawak camera..adeh la...so tak dpt la nk beraksi ngan baby pms....rugi rugi.....so pas balik la baru amik piccas barang2 yg dibeli...takde la bnyak mana pon tapi rm100 gak la habih...adeh garu pale dah ibu..abang, leh claim tak?ngeeeeeee........


 

hasil rembatan yang hampir mengoyakkan poket ibu dr fabulousmom, babyjaya & ikano

12 comments:

Mummy Wafiq said...

PMS dah start mkn yer..pasni ibu rajin2 la memasak yer..3hari skali kene msk..hehe

Lisa..June wat xde la cair sgt..Wafiq kalo cair2 ni die xlayan..tp permulaan Lisa try la..kalo die xsuke next time wat pekat sket..
kene rajin try n error...hehe..slamat mencuba!

nurshariza mohmad samiri said...

wah PMS dah makan.. lepas nie ibu kena rajin memsk la ye.. lisa..cute la bekas mkn tu.. nnt nak survey kat ipoh la.. msti x jual punyer kat sini..klu ku x jumpa kat ipoh ku kirim kat lisa leh x??? leh la...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Mummy Wafiq: june, tu la lisa wat tkde la pekat sangat, kire lepas la tapis palstik tu....tengok dia makan pon baek punya jer..hehehe...bs kata tadi pon dia makan ok jer..hehehe..pasni jadi chef la lisa..ahaksss..

nurshariza mohmad samiri: ieza, seronok gak tgk gelagat pms makan smlm, hehee..selera je dia makan..ala bekas makanan tu lisa beli brand NUBY, rasanya ada jual kat kedai2 baby..tak pon leh beli online jer..kang lisa tolong belikan, tak berkenan plak..hehehe.tu pon puas memilih nak beli yang macamana...

ezan said...

ezan pun buat xcair sgt xpekat sgt... cam elok2 utk sarah mkn. hehehe.. asalakan pms x muntahkan balik tu maknanya sedap la masakan ibunya.. hehehe...

sama la pulak bekas mkn & sudu sarah & pms.. uh.. nama pun nk dekat sama.. kembar kah? hahahaha...

nieda said...

dah makan solid food, bestnya..anak saya pun baru start mkn dalam 2-3 hari ni..first time bagi dia reject, 2-3 hari ni baru ok..saya buat tak adalah cair or pekat sangat cuma x tapis pun...janji lembut..hehe

Ibu_Mysara Syauqeena said...

ezan: ooo agaknya kire sedap dah la tu lisa wat bubur pms..hehehe..makan pon hokey ajer..

la ye ke sama?ish ish ish, memang kembar kot diorang ni...ke kite yg kembar sebab belikan menda yang sama?hehhe...

Aqsha n Nurul said...

kepada bb pms - selamat mamam yee... ;p

kepada ibu pms - selamat main masak2 yee... ;)

Ibu_Mysara Syauqeena said...

nieda: a'aa baru start (baru ada masa)...hehehe...mula2 tu dia cam tolak2 gak..pastu sedap agaknya laju je dia mkan..lisa tapis gak sebab guna beras perang tu cam ada hampas2 dia kot....bile tapis mmg ada la..so memang kena tapis la kot mula2 ni..tu la janji lembut n dia bleh makan...

Aqsha n Nurul: tu la makcik, dah kena main masak2 pasni...jangan si pms tolong masak sama sudah..sekarang ni dah pandai mrayap dalam rumah kecik ku itu..hehehe

Mummy Aqil said...

owhh...dah mula mamam yer anak dara ni. pasni bz la ibu kat dapur. hehe.. yg kelakar nyer nnt, mknan sendr mls msk tp utk anak laju jer. huhu... ke daku sorg je camtuh. huhuhu...

alamak, daku pakai beras bese je. nape ek kena pakai beras perang.. huhuuhu...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Mummy Aqil: tu la pasal, mlm td bukan main rajin ibu pms ni buat bubur, hehehe...sebab nk buat pgi2 takut tk smpat,huhuhu....rasanya daku pon akan kemalasan nk masak utk diri sdnri, makanan anak yang rajin nnti,hehehe..

ada terbaca kt si rasanya, guna beras perang sebab ada khasiat lebih kot..nanti lisa search balik n wat entri kalo jumpa dehh

luvlysofea said...

bestnya PMS da makan...dilla plak xsabar nak bagi sofea makan...teruja tgk PMS makan...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

sis, tak lama lg tu..nnti main masak2 la bak kata ila..hehehe