Beautiful Followers :-)

Sunday, November 15, 2009

Kronologi saat PMS dilahirkan........

sambungan dari entri di bwah..hehehe

Sabtu 02 Mei 2009:
11.30 pagi - ibu lepak2 dgn family pastu bgtau la kt en suami yang dah rasa baby kurang gerak...mak pon pastu suh try akar fatimah yang ada tu tengok dah kembang ke tak..nak dijadikan citer, lepas je rendam dalam 2 3 minit camtu, punya la besar akar fatimah tu ngembang....orang kata kalo akar tu ngembang cepat memang dah tnda dekat nk bersalin...en suami bawak g spital besar SP....
12.30 tghari - dah ada kat spital..terus pegi kat kaunter dewan bersalin...dah lepas isi borang bagai, timbang n cek bP smua nurse suh tunggu dalam bilik utk buat CTG since ibu bgtau baby dah kurang gerak cam biasa....mula2 takut gak sbb tktau camne prosedur nya...dok baring atas katil tu datang la sorang doc chinese ni (muda dan hensem lagi tu) wat CTG tu....dah setel smua dia kata jantung baby gerak ok n then dia kata nk cek bukaan dulu tgk cane...ibu cam dah cuak2 gak sebab takleh bayang camne dia nk cek bukaan tu..hadoi la..hehehe...lepas doc cek tgk2 dah buka 2cm, n sebab baby kirang gerak ibu kena admit wad aritu jugak..nasib baik mmg dh bwak smua beg baju bagai...
1.30 ptg- admit wad Kenanga 11 lepas isi borang masuk wad smua, dpt bilik sorang2 gitu walaupon class 3....best2...hehehe..masa tu tk rasa sakit apa pon lagi mmg la best..ngeeeeeeeee..en suami temankan smpai kul 2 (abih time melawat)..
2 lbih: nurse datang pasangkan alat nk wat CTG tu utk cek jantung baby n amik bP ibu..bP mmg dah tinggi gak time ni..nurse kata mybe sebab dah start rasa sakit or sebab TAKUT!!!hehehe..ibu rasa memang sebab dah rasa takut tu...seba sebelum ni selalu dok pikir mampukah ibu mengharungi rasa sakit nak bersalin tu...
4 lebih: doc pakar datang tgk ibu n tnya samada nk induce arini atau pagi besoknya atau nk tunggu seminggu lagi..memandangkan 3hb tu baru EDD ibu bercadang nk induce besoknya..so doc kata ok pagi 3hb kul 6pg tu kena induce..
malam: nurse datang wat CTG lagi n heartbeat baby ok..graf pon chanteks jer..so mlm tu tido sorang2 sebab spital gomen tkleh berteman kan....tido pon tak lena sangat sbb dok pikir apa akan jadi besok nya...

3 Mei 2009:
6 pg - pagi tu ibu bangun solat subuh n tunggu nurse panggil utk di induce....pegi la bilik untuk induce tu tgk2 dah beratur beberapa orang yg nk kena induce sama..hehehe....masa kat atas bed tu tawakal je bile doc masukkan ubat tu....lepas dah setel balik smula ke bilik n baring dlm sejam...pastu nurse suh banyak2 kan berjalan supaya opening cepat sikit....
8.30 pg - pas brekfast, ibu mulakan aktiviti berkawad...hehehe...abih la satu wad tu ibu tawaf...hehehe...dari satu hujung ke hujung yg lain..abih smua notis yg ada kt board wad tu ibu baca...dok dlm tghari tu dah rasa sakit2 pinggang..duduk salah berdiri salah..so igt mmg dah nk time...
1.30 tghari - en suami n family dtang wad melawat..masa ni ibu dah smpai menonggeng atas katil nk tahan sakit tu...tp boleh lagi gelak2 ngan en suami, mak smua
3 ptg -  ibu bgtau nurse dah tk tahan n nurse suh tunggu doc cek bukaan tgk cane..pegi la bilik yg sama tu utk cek n doc kata baru 3cm buka..lmbat lagi ni...adoi la...baru 3 cm tp dah lenguh2 bagai pinggang ni...doc kata akan induce sekali lagi petang kang tgk cane...tkpe la ibu berkawad lagi dlm wad tu nk bagi cpat buka...
5.30 ptg - masa melawat petang tu, family smua datang sekali lagi..tok dah siap doa2 supaya cepat bersalin n tk kluar ikut tingkap, hehehe....ibu dah dok minum air selusuh n air akar fatimah tu....
6 ptg - lepas induce kali kedua , makin kuat dan kerap rasa sakit2 pinggang tu....nak berjalan pon dah tkde mood, nk duduk pon slah, smua yg dibuat pon salah..solat pon duduk je sbb dah tk larat nk bangun.,...
8 mlm - nurse panggil sebab nak cek bukaan lagi...sekali lagi ngadap doc hensem2 itu, still 3cm lagi tp dia cakap dah leh masuk labor room ni kul 9bih utk deliver sebab jalan dah ada dan 'lembut' (ibu pon tak paham statement 'lembut' disitu).....
9.30 mlm - nurse dah datang nak amik ibu utk masuk labor room..waktu ni jantung dah berdegup kencang..tangan dah seram sejuk...hati dok berkata2 dah smpai masa nak tgk anak yang dikandung 40minggu ini....masa ni cuma smpat tepon en suami bagitau kata dah nak masuk labor room and nk kena off hp tinggalkan kt kaunter nurse sbb diorang tk galakkan tinggal kt bilik...masa ni tk smpat nk mntak maaf apa2 pon sbb dh tk hengat..cuma hengat camne nk alami saat2 bersalin itu ajer....ibu duduk atas wheelchair n ditolak masuk dengan berbekalkan 1001 perasaan...takut, gembira berdebar smua ada....
9.45 mlm - doc pecahkan air ketuban ibu...tahan je masa tu sebab doc cam amik masa gak nk pecahkan..berdebar giler masa ni...tup2 rasa panas je air mengalir..oo ini rupanya rsa turun air ktuban..hehehe.tp ibu rasa air tk banyak sangat kot sebab rasa panas tu kejap jer....
10 mlm - ibu mula rasa sakit2 contraction itu...ooo camni rupanya....masa ni ibu dah nampak darah kat atas lapik katil tu....ooo masa ni ibu amatlah takut....bP smpai 150 masa tu sebab takut tau....then nurse inject kan ubat tahan sakit..nama je tahan sakit tp dok rasa gak lg sakit contraction tu... 
11.30 mlm - waktu ni ibu dah tak tahan sangat, mulut tak berenti2 baca ayat2 suci, doa nabi yunus smua..ada ketika ibu tertido bile tak rasa contraction tu...dengan pelekat CTG kat perut wat ibu rasa tak selesa nak bergerak..nurse dah bising2 gak suh jgn banyak gerak sebab graf CTG makin tak cantik msa tu...nk wat cane, dah  kite sakit kan time tu, bukan hengat apa dah...huhuhu..ibu dahaga sangat tp nurse tk bagi minum, tp last2 ada nurse pelatih ni bagi minum gak sikit air..mulut msa tu dah kering sangat2, dengan sejuk bilik lr lgi....masa ni ibu dengar ada ibu lain dok tengah jerit2 "sakit doktor, tak tahan dah doktor",....adeh masa ni ibu dah cuak giler....ibu memang tak kluar suara langsung..hanya menjerit sakit dalam hati....pemegang tepi katil tu memang ibu genggam habis kuat dah..
12.15 tgah malam - nurse suh ibu sedut gas oksigen utk bantu pernafasan ibu...tapi dengan nk tahan sakit lagi, tak dan dah ibu nak hengat sedut2 bagai...hehehe...rasa2nya masa ni ibu ada tnya nurse lmbat lagi ke..nurse kata dah buka 6cm rasanya...sebab for 1st time mother slalunya jangkaan bukaan rahim is 1cm for 1 hour....adoi lambat lagi tu..lagi 4cm untuk full opening....
1 pagi - ibu makin tak tahan, dah rasa nak meneran tp nurse tak bagi lagi..last2 dia suh ibu sedut gas ethanox bila rasa sakit contraction tu datang..ibu pon try la apply kan and it's work..tiap kali rasa sakit, ibu sedut gas tu smpai la ibu tertido....
2.30 pg - nurse kejut ibu suh stand by untuk meneran..ibu dengan tengah mamai2 blurr je sebab taktau nak buat apa..masa ni dah full opening 10cm and its time for baby to get out...ibu disuruh meneran but with NO VOICE supaya ibu tak penat...ibu cuba sedaya upaya untuk meneran..siap nurse pelatih tu jadi pompom girl bagi semangat untuk keep on pushing...ada 2 3 kali ketika ibu terbehenti push, nurse marah sebab kepala baby dah nak kluar...ibu himpun segala kudrat yang ada dan ibu push sekali lagi..ibu nekad untuk keluarkan anak ibu sebab ibu dah tak sabar nak tengok dia.....kali ke 4 ibu teran, akhirnya kepala baby selamat keluar dan nurse buat episiotomi untuk buka kan jalan untuk baby keluar..msa kepala baby dah keluar ni pon ibu dah lega sangat...masa ni dah hilang separuh rasa sakit yang ada..
2.48 pg - akhirnya anak ibu yang ibu kandung selama 40minggu selamat dilahirkan....bile ibu nampak nurse pegang dia dan dengar tangisan pertama dia, msa ni barulah ibu menangis...menangis kegembiraan....mulut ibu tak berhenti mngucapkan Alhamdulillah...hilang segala sakit...cahaya mata yang ibu tunggu2 selama ini lahir dengan selamatnya....nurse letakkan baby atas perut ibu dan for the 1st time ibu pegang dia...masa tu baby masih diselaputi dengan lemak2 dan sedikit darah2....nurse tanya ibu "anak awak ni baby apa"? dan ibu jawab "girl"...
3 pg - ibu dalam proses "dijahit" dan lepas tu ibu terus tertido kepenatan...masa ni baby dah dibwak untuk dimandikan....
4.30 pg - ibu dah sedar dan nurse dah bwak baby untuk ibu berikan susu.dan buat pertama kalinya, sebaik saja ibu letakkan baby pada dada ibu, dengan sendiri nya baby menghisap susu ibu..ya Allah ibu begitu terharu saat2 baby PMS menghisap susu badan....begitu indah kenangan pertama ibu..setelah pasti baby dah pndai hisap susu, ibu dan baby di bawa keluar dari labor room...tapi masa ibu bangun,ibu rasa pening dan ibu muntah pulak kesan gas ethanox tu...pastu baru ibu ok..
5 pg - keluar dari labor room, ibu nampk en suami, familyibu semua sedang menunggu kat luar...ibu tak sangka mak abah ibu pn turut tunggu dari saat ibu dimasukkan dalam labor room tu...masa ni abah dan mak ibu cium2 ibu sebab gembira dengan kehadiran cucu pertama keluarga ibu,....en suami temankan ibu smpai ke wad....
5.30 pg - en suami azan iqamatkan baby dan temankan ibu sekejap...lepas tu ibu sambung susukan baby dan en suami terpaksa balik dulu..tinggal la ibu dan baby jer dlm bilik...

itu la serba sedikit (sikit ke) kronologi kelahiran baby PMS...takkan ibu lupakan pengalaman pertama bergelar IBU...juz like people said, a mother is born when a baby is born...



wajah2 ibu sebelum masuk labor room...takutttttttttttttttttt.....hehehee

the new bundle of our joy..Putri Mysara Syauqeena


finally, we have been called ~ IbU & AbAh

2 comments:

Naz-Segalanya disini said...

mysara pun 40 minggu ye..samalah..rikazz 40minggu 4hari

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Naz-Segalanya disini: nazz, a'aa 40weeks 1 day mysara baru kluar..tu pon kena induce...hehehe...wahh rikazz lagi lama ek..dia nk dok lama2 la tu dlm belly ibu dia..hehehe