Beautiful Followers :-)

Thursday, November 5, 2009

siapa kawan siapa lawan??

Bismillah.....dengan nama Allah yang Maha Pemurah....

***mulakan membaca dalam emosi yang stabil dan dengan nada seminima mungkin bak kata ina_ibu Alisha..hehehe***

setelah melalui hari yang agak panas semalam...ibu masih terasa dengan apa yang terjadi...especially bile ibu terjumpa lg komen2 yang bisa buat hati ini terguris lagi....tp tkpe la ibu maafkan smua kawan hatta lawan (kalau ada) sekalipun..sebab tujuan ibu berblogging ini bukan nak carik musuh atau lawan...

segala perihal kehidupan PMS dan ibu sekeluarga ibu cerita kat sini..bukan bermaksud bermegah dengan keletah si manja ibu ini tapi ibu rasa smua ibu2 akan merasakan perihal yang sama....akan seronok  apabila bercerita perihal anak masing2...a picture can tell a 1000 words..jadi ibu rasa tak perlu jadi isu kalau mana2 ibu lain (termasuk ibu la) becerita perkembangan anak masing2..tidak perlu memberi komen yang bukan2, komen yang menjatuhkan air muka ibu2 yang lain...kita sama2 seorang ibu...sama2 pernah merasakan sakit dan peritnya nak melahirkan seorang permata hati bukan?

walau dengan apa yg telah terjadi ni, ibu akan tetap berblogging....bercerita tentang anak yang ibu kandung 9bulan 10 hari itu, yang ibu lahirkan dengan linangan air mata ketika menyambutnya....yang ibu susukan sehingga ke hari ni, ibu akan terus bercerita..pada yang tak sudi memahami, tinggalkan saja blog ibu... ibu bukan jenis yang berdendam, jauh sekali meleraikan sebuah persahabatan....tapi kini ibu tau siapa kawan siapa lawan....

ibu rasa cukup2 la perselisihan faham yang terjadi....tak perlu lagi dipanjang2kan....

......berkawan biar beribu, musuh sesekali jangan dicari......

16 comments:

-DiraDiya- said...

hi kamu..
msh hot lg ke??..
ayakkk.. blm sudah² n abis² lg??..
hm.. sudah² la.. xpenat ke kn??..

-DiraDiya- said...

alamak..
mcm tergantung plk ayt² kt ats 2..
kang ada yg misunderstood plk..
ayt² ku kt ats td 2.. refer 2 anybody yg kamu cerita kt dlm n3 kamu 2 ok..
bkn kamu.. hehehe..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Dira: no worries about me la..i'm ok coz my hubby will always be my side when i need him...i dont point to anybody in this entri juz wanna express my feeling at dis moment....i'm okay...honestly...anyway thanx for ur concern k...:-)

Mummy_Sofea said...

hi kak lisa..baru arini berkesempatan nak send komen...bz ngn o/station..dilla turut rasa tempias kesedihan akk 2..tak tau nape..klu dilla msti down...tp dilla tau akk kuat..no worrries sis...dilla sentiasa sokong akk...yg penting akk tau apa niat akk k...

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

yerp, Lisa..skrg kite smua dh tahu sape KAWAN sape LAWAN kan..dh mkin t'selah laks.. ape2 pun u go girl..msh rmai lg KAWAN YANG MEMBINA di sekeliling lisa.. cume 2 org tue jer yg x leh pakai..kena sindrom hape ntah..wakaka..

nur rabiatul adawiyyah said...

erm..cian lisa..bile macam ni terasa plak atul..sori kalau atul ader wat lisa kecik ati..sori sangat2...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

mummy_sofea: i'm ok sis....akak tak kuat mana tp akak kena kuat..kena kuat utk PMS tersayang..takut production down tp Alhamdulillah akak masih dpt sperti slalu..akak tau adik akak ni akan sokong akak kan?hehehe....tq sis for ur support...luv ya...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

k.ecar: thanx a lot sbb bg semangat yg tk terhingga pada lisa...dari dalam pantang smpai skang akak membela lisa...lisa btul2 appreciate apa yang akak buat..lisa tau kalo adik2 yg lain pon msti akak wat camni kan?luv u sis....

Ibu_Mysara Syauqeena said...

atul: jangan pikir camtu dear...lisa tk penah kecik hati la ngan atul....serius tau...atul kan tgh preggy, tak mo sedey2 ni..no worries k...lisa sayangkan kawan2 lisa tau....smileeeeeeeeeeee

Anonymous said...

salam....'ibu'...
aku baru bc blog ko nieh...tp x complete lg...
sgt interested dgn segment 'bf'..
huhuhuh...almaklumla...bakal menjadi ibu gak satu ari nnt...insyallah..
so far..aku rase ko mmg contoh terbaik utk aku contohi dlm persediaan aku menjadi ibu,mama,ummi,mummy,mak...etc...
...so ko teruskan je la perjuangan ko di blog ni...jgn sdey2...
ramai lg yg menyokong ko dr yg meng'kondem' ko...
so cool je beb~~
lgpon ko kan dh mintak maaf secara terbuka kan..so nothing to worry...
niat ko hanya utk bercerita bkn nk sakit kan ati sape2 kan...
so diorg yg slh paham...xpe.....janji kite willing to forgive and forget..
....

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Anonymous: tq sebab baca blog ibu...ibu tak kenal awak tapi thanx for the encouragement....masing2 ada salah dan silap masing2..yang penting kite sedar dan cuba membetulkan keadaan supaya lebih baik....
ibu pon baru lagi dlm perjuangan bf ni, baru 6 bulan dan masih pnjang lagi perjuangan ibu untuk mnyusukan baby PMS...nanti bleh la kite kenal2 k...

AreLong said...

sabar banyak2 ye kawan...ape yg penting kita tahu siapa kita... senyum sokmo okay... (^_^)

Ibu_Mysara Syauqeena said...

AreLong: yup btul tu....kite tahu niat kite btul atau tak...lisa sayang kawan2 lisa...senyum sokmo dehhh.....hehehe

Anonymous said...

Assalamualaikum.
akak baru saja masuk dalam dunia blog ni.kawan seofis bercerita.tahniah kepada ibu PMS & ibu2 lain di luar sana yang berjaya menyusukan anak masing2.mana yang belum berjaya,akan sampailah rezeki bila2 nanti.sabar & doa.akakpunya anak 3,alhamdulillah...masih mampu susukan meraka.tapi apa akak nak cakap di sini,bukan untuk ibu PMS saja...tapi untuk yang lain jugak.termasuk diri akak yang masih belajar ni.susu ibu sesuatu yang suci.bagus untuk kita ibu2 jika mampu menyusukan anak.tapi jangan sampai merendahkan orang lain yang tak mampu berbuat sesuatu yang sama.bagus kita memotivasikan orang,tapi jangan sampai kita di salah anggap sebagai taksub oleh sesetengah orang yang lain.lebih elok kita berdakwah untuk sesuatu yang wajib (mengajak orang bersolat,menutup aurat dll) dari kita terjerit2 berdakwah untuk sesuatu yang sunah.kita dah ajar,mereka dah dengar.tapi mereka terima atau tak,bukan lagi urusan kita.jangan sampai bermusuhan sehingga ada istilah ada kawan ada lawan.kepada ibu2 yang tak mampu lagi untuk menyusukan anak,jangan tersentuh dengan meraka yang berjaya.semuanya dengan izin Allah.mungkin yang sekarang tiada,di masa depan ada...siapa lah yang tahu.sama jugak macam meraka yang dah berjaya.sekarang ada,di masa depan Allah tak izinkan...kita berusaha (konsep penyusuan susu ibu:supply &demand) tapi andai kata satu hari Allah tidak mengizinkan,bagaimana?siapa lah kita sebagai manusia nak meneka.tapi Allah itu adil.tidak perlu melenting,tidak perlu melatah.apapun,akak yakin.ada antara pembaca blog ibu PMS terdiri dari mereka yang bergolongan profesional.maka tak perlu mengata orang lain tersampuk,tak perlu buat pengakuan bukan2.tak perlu itu semua.untuk ibu PMS,bijak lah memilih kawan.jangan hanya seseorang yang dah berjaya menyusukan seorang anak memberi nasihat kepada ibu PMS,maka semua kata2nya adalah benar belaka bagi ibu PMS.jangan pula,bila seseorang yang tak berjaya menyusukan anaknya memberi nasihat,terus di tolak ke tepi.setengah nasihat,di dengar boleh.tapi jangan terus di ambil sebagai pegangan.pertimbangkan dulu dengan akal yang Allah berikan.jika tidak,kelak buruk padahnya.
Assalamualaikum.

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Anonymous: Waalaikumsalam..rasanya lisa bahasakan dri awak akak je la..
terima kasih akak kerana sudi baca blog lisa yang tak seberapa ni...emm, mungkin akak tidak tahu asal usul cerita sebenar, tp takpe sebab lisa suka terima pendapat yang bernas dari orng2 yang berpengalaman ni...bagi lisa, lisa TAK PERNAH merendah2kan mana2 ibu lain yang tk dpt mnyusukan anak mereka..kalau akak baca dalam entri2 saya yg lain pon saya tak penah mngeluarkan sebarang komen atau pendapat yang mungkin mengguris hati sesetengah pihak...semuanya hanya cerita keluarga lisa..cuma hanya satu kesilapan lisa mem'publish'kan satu artikel, lisa dihukum seolah2 itu satu kenyataan dari lisa..sedangkan lisa sendri dah highlightkan "kita yang mencorakkan anak2 kita sndri"..lisa sendiri telah dengan rendah hati memohon maaf secara terbuka kepada semua yang mungkin terkilan dah kecil hati dengan artikel tersebut..dan sesetngah blogger lain juga dah mnta maaf pada lisa atas komen2 mereka yang mungkin mengguris hati lisa...cuma bila masih terjumpa komen2 yang tidak professional yang lisa boleh katakan, ia sedikit sebanyak memanjangkan hal ni..
lisa terima semua pendapat dengan hati terbuka..mana yang baik lisa terima sebagai pedoman..insyaAllah lisa akan cuba memperbaiki diri lisa...macam lisa cakap, berkawan biar beribu....musuh tak perlu dicari..kawan2 takmau lawan...hehehe

Mummy Aqil said...

halu lisa.. br nih daku dpt amik port. net down dr mon hr tuh. tup2 mcm2 story timbul. actually daku pun terkejut dgn artikel tuh.

tp kita pdg dr sudut positif k. yg pntg kita semua tau, rezeki semua pemberian allah, kita as mom sentiasa berdoa dipermudahkan n will try the best for our kids, rite..

so my fren.. chaiyo2.. tabahkan hati n move on.

owhh..owh ku jeles dikau mampu bwk blk 20oz. daku dpt 15oz nih, sejak 'kwn lm' dah blk.huhuhu.. aqil minum 18.5oz, dukla korek2 kat pipo.. huhu..bahaya2..