Beautiful Followers :-)

Tuesday, November 10, 2009

Baby PMS dah selamat di khitan kan.....

ari rabu minggu lepas on her 6 months old, kitorang bawak baby PMS g klinik sebab nk cek ngan doc sbb dia asyik berak2 jer..tp dia tk meragam, tak nangis tak demam smua....tp cek gak la sbb takut ada menda lain ke kan...ramai yang kata sbb dia nk ringankn badan dan sbb tukar bulan tp tu la bfore ni dok tukar bulan kde la plak..mungkin kali ni sbb dah masuk SETENGAH tahun tu yang jadik kot...
kitorang g klinik kt sec7 shah alam sebab dh kenal sgt doc ni..dah kire doc family sbb rapat gak la..even masa ibu n en suami kahwin dulu pon siap datang tau....kitorang smpai pon dh dekat kul 8.45 camtu sbb kluar lepas maghrib...ramai la pulak orang tp tkpe la..dlm dok tunggu tu ada la jugak baby ni yang dh leh merangkak dok merangkak kt situ, si baby PMS ni tgk dia pon nk turun bawah sama...dah pndai anak ibu ni nak berkawan agaknya,..hehehe....ibu pon letk la dia kt bawah since dia dah leh duduk kan..memang la dia dok nak capai2 je budak tu..hehehe...tp budak tu lak malu2 bile baby PMS nak pegang dia...ahaksss....
hi awak....nama kite PMS....hehee

seronok la kawan dgn awak...

awak nk g mana..meh la dekat ngan kite...

tengok ibu, kite dpt kawan baru.....:-)

dalam kul 9.30 camtu baru dpt masuk bilik doc, smpat lagi amik gmbr dgn doc sbb doc dah ber imej baru.....tahniah sis.....dan Alhamdulillah..nampak sweet dan muda gitu biler dah bertudung ni (tau k.nik baca blog ni)..hehehe.....doc pegang dia, dia dok sibuk nak capai segala menda atas meja doc tu..hadoi la....pastu dah cek doc kata takde masalah perut dia....lega la sikit dgr.....pastu tnya la doc bile ada masa free nk khitan kan baby, doc kata skang pon bleh...dia terus jerit kt assistant dia suh sediakan set utk berkhitan....alamak...ibu tak ready mental lagi ni nk tgk baby PMS khitan..dah tu plak dia tak bagi abahnya masuk tgk means ibu yg akan kena pegang baby PMS...ibu dah berdebar sbb tktau apa perasan ibu biler tgk dia kena khitan tu...ibu dah pegang dia, tangan dah menggeletar je sbb takut dia gerak2 ke nanti kan...mula2 tu dia ok la siap tgk2 muka ibu sbb dia taktau kan nk kena buat apa, lepas je doc khitankan dia apalagi kluar la suara lemak merdu nyaring dia tu...tp nasib baik la kejap je dia nangis..tp ibu smpai lepas tu dok rasa menggeletar lagi...grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr macam iklan coke tu..hehehehe...kirenya baby PMS berkhitan betul2 umurnya 6 bulan pada 04-11-2009....Alhamdulillah...............

baby PMS with dr.nik suzet

sebelum dikhitankan...steady je muka....


selepas di khitan kan....waaaaaaaaaaaaaaa
dah rilek balik pas ibu pujuk yer....
ibu happy sebab baby ibu dah jadi anak dare gitu...hahaha
the doc with her new transformation...hehehe

BAGAIMANA HUKUM BERKHITAN BAGI LAKI-LAKI DAN PEREMPUAN

OlehSyaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin

Pertanyaan.

Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin ditanya : "Bagaimana hukum berkhitan bagi laki-laki dan perempuan?"

Jawaban.

Hukum berkhitan masih dalam perselisihan ulama, namun yang paling dekat dengan kebenaran adalah bahwa khitan hukumnya wajib bagi laki-laki dan sunah bagi perempuan, dan letak perbedaan antara keduanya adalah khitan bagi laki-laki memiliki kemaslahatan yang berhubungan dengan syarat diterimanya shalat yaitu thaharah, karena jika qulfah (ujung kemaluan) itu dibiarkan, maka kencing yang keluar dari qulfah tersebut sisa-sisanya akan tertinggal disitu dan terkumpullah air di qulfah tersebut sehingga bisa menyebabkan rasa sakit waktu kencing. Atau dengan adanya qulfah yang belum dipotong, maka bila ada sesuatu keluar darinya, qulfah itu akan bernajis.

Sedangkan bagi perempuan, berkhitan hanya merupakan tujuan yang di dalamnya terdapat faedah, yaitu untuk mengurangi syahwat, ini adalah tuntunan terkait dengan kesempurnaan, bukan untuk menghilangkan rasa sakit.

Para ulama telah mensyaratkan tentang kewajiban berkhitan selama dia itu tidak takut terhadap dirinya, karena jika ia khawatir atas dirinya berupa kebinasaan atau sakit, maka hukumnya tidak wajib, karena kewajiban itu tidak menjadi wajib dengan adanya sesuatu yang tidak mampu dilaksanakan (udzur syar'i), atau karena takut akan ada kerusakan atau ada bahaya.

Adapun dalil-dalil yang menerangkan tentang wajibnya berkhitan bagi laki-laki sebagai berikut.

Pertama.

Hal itu terdapat dalam banyak hadits yang menerangkan bahwa Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam memerintahkan untuk berkhitan bagi orang yang masuk Islam. [Musnad Imam Ahmad 3/415] sedang asal sesuatu perintah itu wajib.

Kedua.

Khitan berfungsi untuk membedakan antara kaum muslimin dan nashrani, sehingga kaum muslimin mengetahui mereka untuk dibunuh di medan perang,
ereka berkata : khitan merupakan pembeda, jadi jika khitan itu merupakan pemdeda. maka hukumnya wajib, karena adanya kewajiban perbedaan antara kaum muslimin dan orang kafir, dan dalam hal ini haram menyerupai orang-orang kafir, sebagaimana sabda Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam :
"Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum maka dia termasuk kaum itu".

Ketiga.

Bahwa khitan adalah memotong sesuatu dari badan, sedangkan memotong sesuatu dari badan itu hukumnya haram, padahal haram itu sendiri tidak boleh dilaksanakan kecuali adanya sesuatu yang wajib, maka dengan demikian khitan itu statusnya menjadi wajib.

Keempat.

Bahwa khitan itu harus dilaksanakan oleh walinya anak yatim dan harus melibatkan anak yatim dan hartanya, karena orang yang mengkhitan itu akan diberi upah seadainya khitan ini tidak wajib maka tidak boleh mempergunakan harta dan badan, ini adalah alasan ma'tsur dan logis yang menunjukkan atas wajibnya berkhitan bagi laki-laki.

Sedangkan bagi perempuan tentang wajibnya khitan masih dalam perbedaan pendapat, namun pendapat yang sudah jelas adalah bahwa khitan wajib bagi laki-laki bukan perempuan, di sana ada hadits dhaif yang berbunya : "khitan itu sunnah yang menjadi kewajiban bagi laki-laki dan kemuliaan bagi perempuan" [Dikeluarkan oleh Imam Ahmad dalam Musnadnya 5/75] seandainya hadits ini benar, maka hadits ini menjadi pemutus hukum tersebut.

[Majmu Fatawa Arkanil Islam, Edisi Indonesia Majmu Fatawa Solusi Problematika Umat Islam Seputar Akidah dan Ibadah, Bab Ibadah, hal 258-269 Pustaka Arafah]

untuk maklumat lanjut cek sini. atau kat sini....


10 comments:

Mummy Aqil said...

alhamdulillah. dah dewasa yer anak ibu. leh la berbofren. hehehe...

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Mummy Aqil:hehehe....tu la dah jadik anak darez....bleh la usha2 boyfren plak pasni..hahaha...(mau kena pelangkung dengan abahnya karang)..ahakssss

AziE-rAh said...

Hai salam perkenalan. Hurm, I now that doctor. Saya pun slalu gi klinik tue. Imran kalau nak kena cucuk mmg bawa gie jumpa Dr. Nik. Kalau Dr. lain, sure dia nangis.

ibu_qaisara said...

wah, dh jd anak dara ye baby PMS..Qaisara dh di khitan kn masa b'umur 11 ari..alhmdulillah dia xnangis..mybe time tu kecik lg..yana yg cuak lbh2..Qaisara relax je..pas khitan, terus je tido..sabor jela anak dara ku tu..ibu dia ni yg nangis takut Qaisara sakit..hehehe..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

AziE-rAh:hai salam perkenalan gak..oo awak pon g klinik tu ye..mmg frenly kan dr nik tu?lisa dari zaman study lg dah kenal dia..kenal pon ari my husband la...sbb tu rapat gak ngan dia...

ibu_qaisara: oo awalnya qaisara khitan...lisa wat lmabt sbb ikut advice doc supaya lepas 6bulan baru buat...tp memang la menggeletar je rasa masa pegang dia tu...ibu dia yang lebih cuak nye..hehehe...nangis pon kejap je la...pastu dah leh main cam biasa jer..hehehe

Farra Dhelina said...

hye ibu PMS ;) waahhh dh jd ank dara ye ur girl..

:) my lil ashe kan,hari ke-6 dia dh jd ank dara dah hehe .. so cepat kann ;)

itu pun ngeri jgk tgokk.. adeeiii..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

farra: tu la dah jadik anak dare gitu....hehehe..tu pon menggeletar pegang dia..nasib baik pms jadi gud girl that time..tp ur ashe lg cepat kan..doc advice tu do khitan dia tu after 6 months..tu yg baru buat..

ibu_qaisara said...

doc advise cmtu ye??yana ikut kata bidan..bidan kata kalo kt mekah lahir2 terus je khitan..so yana pn watla awal..xkisahla..yg pntng dh slmt & anak kita dh jd anak dara..aminn//smg anak dara kita jd anak dara yg solehah & trbaik utk kita..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

ibu_qaisara: ooo camtu ek..sebab mak bidan yang ngurut k.lisa n cukur rambut dia pon advice camtu gak...tkpe la janji dah selamat kan..hehehe...doa2 semuga mereka jadik yang terbaik nnti..aminnnnn

Anonymous said...

Salam...seronok baca blog awak ttg baby awak...hmm, nak tanya, ada dgr berita ttg Dr Nik Suzet tak? Apa khabar la dia skrg?Moga dia cepat sembuh...