Beautiful Followers :-)

Monday, February 22, 2010

PMS at her 9 months old...

sekejap je rasa anak ibu ni dah besar.....dah 9 bulan lebih pon skang..akai pon makin banyak....macam2 menda dia nak buat....ni antara development dia skang:

1. dah ada gigi 6 batang - 2 bawah 4 atas
2. tgh nk naik 1 batang gigi lagi
3. dah pandai berdiri sendri - 3-5 minit bleh mantain
4. dah start menapak 1-3 step masa masuk 9bulan aritu tp tkleh pksa biar dia buat sdri
5. merangkak dah gear 5 rasanya, laju bebenor dah
6. dah pandai babai orang tp ni pon tkleh paksa2
7. dah pandai salam orang tp sama gak tkleh pksa2..hahaha
8. dah pandai turun meja, katil, sofa dgn sendiri..turun secara gostan..hahaha
9. dah bleh repeat last words kita cakap...tp faveret word dia "abah" la
10. masih malas nk pegang botol susu sendiri..hadoi la
11. dah tau amik barang guna ibu jari n jari telunjuk
12. dah pandai jugak tepuk tangan tp malas nk buat
13.dah kenal orang n susah nk berenggang dgn ibu
14. suka dgn budak2 n siap jerit2 bersembang la kononnya
15. dah pandai dancing2 bila dgr lagu n mostly lagu faveret dia - lagu tv3..hahaha
16. suka lalu atas perut ibu, tau kot ada baby kt dalam tu...hehehe
17. Alhamdulillah pms dah fully guna cd..
wahh panjang plak list nya....nnti orang kata ibu nk nunjuk2 plak anak ibu ni...hehehe...tp sblum ni pon ibu tk pnah listkan apa development pms sbb ibu tknak orang pikir ibu saja2 nak tunjuk2 apa yg anak ibu dah pandai buat..cuma kali ni ibu rasa dah banyak menda yg pms leh buat, baru ibu rasa nak listkan..bukan apa, nnti pms dah besar bila dia baca blog ibu dia baru dia tau apa dia buat masa kecik2 dulu...hehehehe....

entri tnpa gmbar rasa tak berseri kan?hehehe....so layan la antara picas terbaru model pms ni..hehehe

ni aksi masa g makan kat chicken rice shop..gara2 ibu nak makan kerabu mangga..hahaha..
dah macam anak burung pms ni kalo nak makan..bukan pe, sebab dia malas sesangat nk amik dengan tangan dia..tau nganga je mulut tu..hehehe

ni plak gmbar2 masa weekend aritu...tinggal ibu dgn dia je kat umah sbb en suami keja..tgk la apa dibuatnya...main sesorang, pastu kecahkan bekas bedak dia..haiyaa ini budak manyak nakal oo....kalo tgk pipi dia msti orang igt dia ni chubby giler n badan bam2.tp tak pun  cuma sbb dia suka moncongkan mulut tu konon2 ala angelina jolie sbb tu nampak pipi seketul dia tu..hehehe

dah macam2 anak ibu ni buat kan...ibu harap anak ibu ni membesar dgn sihat, bijak dan jadi anak solehah..dengar cakap ibu dan abah, pandai hormat orang tua dan pandai jaga diri...jadi kakak yg baik untuk adik nnti yer..ibu dan abah sayangkan kamu.....you are our precious princess....

6 comments:

Naz-Segalanya disini said...

dah beso Mysara yek?ada ke org kata akk mcm tu?sebenarnya penting sbg catitan kita sndr..mcm naz bila rikazz dah setahun lupa progress yg lepas2..tak ingat bile the exact time..bila refer kat blog baru leg recall..biarlah org nak kata apa kak..dah perkembangan dia banyak gitu..xkan nak tipu tipu plak kan.pape pun..well done kakak mysara syauqeena

Ibu_Mysara Syauqeena said...

nazz: tu la pasal kalo tak dicatit mmg luper punya..ni pon dah banyak sgt yg lupa even dia baru 9bulan..hehehe...otak ibu dia pon dh banyak yg berkarat ni..nk kena polish balik..hehehe

ieja said...

cepatnya gigi PMS tumbuh.....gg dania baru nak tumbuh sebatang walaupun dah maasuk 9 bln..tu pun ieja baru perasan sbb ada satu titik putih kat gusi atas dania.....

Ibu_Mysara Syauqeena said...

ieja: tkpe gak di lmbat tumbuh, tkde la kena ngap nnti...pms pon nasib baik tk reti nk ngap2 ibu n abah dia..hehehe...time nenen pon tk penah ngap lagi la...
dia naik 2gigi dulu msa 6bulan pastu 8blan++ baru naik yg lain2 tu...

asma liza said...

hai lisa..lbh krng sama la pkembangan PMS ngan adriana..cuma berat terbaru je taktau lg..naik sket2 je brt dia skrg..cuma bezanya adriana tak berapa nk mkn la..asyik menyusu je..kalau bg mkn bubur ns mesti dia muntah..asma dh cuba mcm2 resepi tp still sama..lisa ada suggestion tak nk bg dia mkn ape ye..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

asma: oo adriana dah pndai memilh makan la tu..pms nasib baik masih berselera makan bubur nasi dia tu..hehehe....cuba asma buat nasi dgn sup ayam ke...tp buat sup ayam asing la bukan cam kita nye makan..baby kan tkleh consume garam, gula n perasa lagi..ni pon member yg suggest kan...pastu letak bawang putih sikit utk tk bagi baby angin..gitu la kot..lisa pon dlm proses mencari resepi2 gak ni..hehehe