Beautiful Followers :-)

Monday, February 22, 2010

Alahan mengandung....

emm walaupun ibu kata kali ni ibu tak ada morning sickness kan, tp ibu menghadapi beberapa masalah lain....yang paling ketara adalah kulit ibu kali ni..jerawat ni dah buat rumah tumpangan kat muka ibu..pastu kaki n tangan ibu habis gatal2 n ngelupas dan doctor kata mybe sebab alergik kot...ntah hape hal ntah tetiba nk alergik2 ni sedangkan selama ni elok jer...heheh....pastu tgh2 mlm dok tergaru2 n pastu ngelupas..yg syok nya time kopek2 tu yg best hahaha....agaknya sbb ibu takde morning sickness bagai so kena lahan lain la kan?kire adil la tu....
tengok la keadaan tangan ibu..teruk kan ngelupas (abaikan jari2 pendek montok2 ibu tu..hahaha)..dah pakai ubat pon camtu jugak..so sape2 ada petua tak?

pastu masalah lain ialah ibu mngidam yang lain benar kali ni...dari 2 minggu lepas ibu asyik nak makan kerabu mangga atau mangga muda..smpaikan hari2 ajak opismate pi pekena kerabu mangga...hahaha..kesian diorang kena ikut hati ibu ngandung ni kan?ekekeke...masa balik SP raya cina aritu pun mtak mak buatkan..smpai kan tgh dok kupas mangga tu ibu leh makan habis sebiji mangga muda tu..pagi2 buta plak tu...hahaha....tp skang dh tak igt sangat sbb dah dpt kot..pastu ibu tingin nk mnum SLURPEE 7e tu...tgh mlm teringat tp en suami dah tido nk suh beli..so esoknya baru dapat..tu pon dh dpat sekali terus tak ingat dah...

cuma skang ibu dok teringatkan buah SENTOL..tp orang kedah panggil buah SETOI....
mana la nk cari buah ni kan..ibu last makan rasanya masa budak2 dulu kot..semalam siap tnya orang yg jual buah ada tak jual buah tu n dia cakap blum musim...kena tunggu dlm bulan 6-7 gitu la.....alamak lama lagi tu....ibu dah dok terbayang kesedapannya ni..cecah kicap plak tu...adoi la....so kengkawan ibu, kalo ada yg terjumpa buah ni tolong ek belikan.....sebijik pon jadik la..hehehe...

ibu ada terbaca sebenarnya tak elok mngidam yang bukan2 ni....tp nk buat cane kan..bukan saje2 tingat nk makan macam2 menda tu...nasib baik la ibu tak ngidam yg pelik2 sgt..kena dibuatnya nk makan tlur penyu ka haa mau pengsan en suami nak pi carik..ekekeke....

ibu dah buat buku merah utk preggy kali ni n yg syoknya ibu still turun berat smpai 3kg..hahaha....walaupun asyik melantak tak hengat punya...ekekeke....so perut ibu pon mantain tk nampak lagi cuma kesan2 buncitan yang dulu jer ada..ahaksss...masa cek up tu nurse n doctor siap galakkan suh continue je bf masa ngandung ni..memula cuak gak kot2 kena sembur sbb 1. dah la preggy tk smpai setahun kan, pastu still nyusukan pms lagi tp bila nurse pon siap kata bagus2 still bf ibu jadi bangga (tapi bukan bangga nak tunjuk2 yer)kejap n buat ibu tekad untuk teruskan bf pms....walaupun berat dia naik ciput2 jer tp ok la dari tk naik langsung kan..lagipun dia sihat n dh lama tk demam....even naik gigi 4 batang pon tk demam cuma meragam jer...baik meragam dari dia demam kan?nnti kita jugak yg susah hati....nanti ibu citer development pms dah 9bulan++ ni.....ok next entri here i come!!!!!!!!!!hehehe....

5 comments:

Cerita Cici said...

Wah best ci bc...hehehe...ci bru 7 weeks ni....dok bf ayit lg...tp agak risau la...
selera makan ok tak?

Mamadam said...

mcm2 betul ibu ngandung ni ngidam ye..hehehe..nat dulu ngidam nk mkn durian kg..en.hubby mmg xsuke durian tp sbb bini dh ngidam tepakse la gak beli..pening pale die 1kete bau durian..hahaha..tp kalo skang soh beli hampeh xmaunye..huhuhu..ada ka patut???

Ibu_Mysara Syauqeena said...

cici: tu la pasal....bila orang citer bab2 makanan ni mula la tingat macam2..so kita2 yg preggy ni kena tahan iman tahan selera..hhehe...

oo cici pon preggy dah yer?tahniah2..tkpe continue je bf ayit selagi takde masalah k...so far selera makan ok sbb takde alahan kan..so sebat je apa yg ada..hehehe

Ibu_Mysara Syauqeena said...

mamaadam: tu la natt..time preggy ni je kite leh nk dpt apa yg kita tingin...hehehe....ni pon en suami pening gak sbb msa ngandungkan pms dulu takde lak ngidam2 ni..mai yg no. 2 ni ja pelik2 plak nak nya..hehehe

nornazliana said...

yaallh teringinnya buah setoi huhuu..sabar jer la..bukan musim dia noh..adehh