Beautiful Followers :-)

Tuesday, December 8, 2009

Hari Raya Haji yang tertunggak..

salam semua..bukan raya haji yang tertunggak tau tapi entri ibu pasal raya haji ni ha yang tertunggak...nk post lama dah tp kamera asyik tertinggal kat rumah je (nk upload kt umah tak sempat dah skang,bz dgn si kecik tu)...
ok la so semua tarik nafas panjang2....sebab entri ni akan jadi entri terpanjang dalam Malaysia blog ibu..hehehe.....
ok tahun ni raya haji kat SP sebab ibu n en somi watkan akikah utk pms sekali...ibu tak amik cotipon so mlm raya la baru bertolak...masuk je highway dah nmpak tanda2 ke'jammed'an..huhuhu....dari tanjung malim smpai tapah...pastu smbung jammed lg dari ipoh smpai la sg perak....nasib baik la pms tido lena tak hengat punya..hehehe....kejut dia utk nenen ajer...
bayangkan kitorang bertolak kul 8lbih camtu, kul 3 pagi baru smpai....ooooo ibu dah sangap2 mnguap dalam keta..alamatnya pagi raya ibu dan en somi solat raya atas katil (gara2 tak sedar langsung!!!)..wakakakaka
pagi raya tak buat apa sangat cuma bagi pms makan bubur (tok pms masak aritu)..habih comot momot pms makan...sebelum tu tok nya mandikan pms dalm besen..hehehe....punya la dia syok tgk sabun dok kat tangan dia siap hisap plak sabun tu..hadoi la anak ibu ni....hehehe..en somi pon bangun lmbat sebab demam..cian dia....


mandi buih dalam besen..ekekekeke


lepas jumaat tu ibu, en somi and family bertolak ke AS (aloq staq no bukan amerika syarikat) sebab nak tengok tokwan ibu yang kemalangan bulan lepas...dia masih kat wad n sedar tak sedar je..kesian sangat tgk dia..:-(



dari kiri en somi, maksu, abah, pakngah dokong pms      tokwan yang masih terlantar....



wajah wajah kesayangan ibu...


             kiri: masa ni pms pakai baju kurung baru (tok jahit)           
 kanan: en somi sempat lelap sebab penat n demam


yang si pms lak leh berlenjan atas katil spital tu..hehehe..pastu punya la bising konon2 dok sembang la dgn tokngah dia smua..hehehe...smpai last2 tido kat katil tu sebab ngantuk sangat...hehehe..


kiri: syokknyeee tido atas katil spital ye sayang...lena btul...   
kanan: pms dengan mak2 sedara dan tok sedara..

pas tgk tokwan ibu, en somi ajak g klinik sebab dah tak tahan demam, memang panas dah badan dia time ni...so sebab time maghrib, ibu tinggalkan pms dgn tok nya n ibu n en somi g la cari klinik di hari raya..memang la takde yang bukak hokey!!!so kitorang g Kedah Medical Centre (KMC) yg confirm bukak...hehehe..lepas dah setel smua kitorang balik ke Ayer Hitam (kampung ibu sebelah mak) rumah tok...makan2 dulu kena plak dengan pekasam..perghhhhh sedap sey....(ila, nanti ku bwak ye kalo ada lagi,hehehe)...


aksi pms kena lambung2 dengan paklang....hehehe...buakn main seronok dengan pakai cd nye ajer...

lepas makan n setel tgk last episod Nur Kasih, kitorang pon gerak balik ke SP...smpai pon dah dekat kul 12mlm...en somi dah tak larat sngat masa ni n tido tak hengat punya...

pagi raya kedua patut en somi pergi tgk orang nk sembelih lembu untuk akikah sebab nak akad kan, tp sebab dia demam so ibu mntak abah ibu wakilkan...so selamat la akikah utk pms..niat ibu nak pegi gak tgk pagi tu tp dengan en somi demam, pms pon tido lagi..so tkde la piccas pagi berkorban tu....ibu ke dewan orang ramai (tempat korban) pon dah tghari, masa ni dah ready untuk makan jer..hehehe...gmbar kt bawah ni uniform pms raya kedua..baju ni pon tok jahit lebihan kain baju kurung ibu...


dah pndai tengok muka sendiri kat cermin pastu gelak2..

ni la kalo dpt hp..ngappp masuk mulut pastu merajuk bile amik balik...huhuhu nmpak pusat la sayang


menunggu kepulangan saper tu sayang?hehehe...



aksi pms pakai serkup kepala..hehhee...sluar dah hilang tinggal cd ajer..

seronok pms tokwan bawak naik moto ronda2 yer..
kitorang plan nak balik sabtu mlm tu sebab ahad ada knduri member en somi, tp disebabkan en somi masih demam, cancel la balik mlm tu..yang kelakarnya mak2 pak sedara pms yang syiok sebab kitorang tk balik lg (kes tak puas main dgn pms)..hehehe...
pagi ahad yang hening , dalam kul 10 camtu kitorang bertolak balik tu pon lepas confirm en somi dah ok sikit...tp cam biasa la kitorang akan singgah Langkap dulu umah PIL...just lepak2 hilangkan lenguh2 badan..sekali en somi kata dia pening balik la apa la, tak leh drive keta nak rest dulu..rest punya rest smpai ke mlm la..hadoi la....last2 maksu yang drive keta sebab en somi dah takde upaya (ibu kan takde lesen, ngeeee)....smpai KL dalam kul 12 camtu la...penatnya badan, dahla ibu tak amik cuti isnin tu...

en somi tak baik2 jugak demam so isnin tu ibu amik EL temankan en somi g Damansara Specialist..kat sana dia wat blood n urine test..n confirm en somi kena DENGGI rupanya....hehehe....tp dia tk kena admit sebab doc kata denggi dia non-reactive so just rest kt rumah n cuma datang spital balik utk wat blood test for 3days...n Alhamdulillah hari rabu platlet darah dia dah naik...ibu siap wat sup ketam tau sebab ramai yang kata it's work for dengue fever...
akhirnya sekian la ceritera ibu tentang hari raya haji aritu...ehehhe

8 comments:

Mummy Aqil said...

kesian en somi mu, dmm di hr raya. xdptla mkn mcm2..

disbbkan dikau dah mention ikan pekasam kat sni, harusla ku meroyan tuntut janji. hahahaaa...

daku tau, dikau nak blk.. so igt yer... nmpk ikan pekasan, igt ila. hahahaaaa...

Mama Amin said...

hr raya tu ieza plak yg demam.. siap p antar emergency la jumaat mlm tu kena sedut oksigen.. asthma attack.. hari raya tu terbaring aje la kat umah dah mcm org berpntang siap bertungku bagai semua..MIL punya keje.. siap mengurut la lg..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

Mummy Aqil:ehehehehe..ikan pekasam ye?takpe takpe bleh insyaAllah kalo ku dapt baked cheese mr daddy buat tu ke..takpun cheese cake itu..hahaha....june pon dah terliur tu tapi dia tkleh makan dgn nasi la..hahahha

Mama Amin: laaa ieza pon demam ek..tak sangka kite nk jumpa kt bukit gantang malam tu..hehehe..mula2 nk amik gmbar tp husbang tak bagi sebab lewat mlm kan..takut ada yg tumpang bergambar sekali...ekeekkee....terlupa lak citer kata jumpa ieza..hehehe..sebab entri kalut punya hal....

Mama Amin said...

ye la mlm tu nak amik gmbar.. pastu papa amin kata kang jd berlima plak.. tu yang terdiam tu..

ieja said...

terliur ieja bila lisa sebut pasal pekasam...mmg sedap makan ngan nasi panas..musti tak sedar kalau mertua lalu kot belakang...;)

Ibu_Mysara Syauqeena said...

hehehe..sama la pulak pendapat papa amin ngan en somi lisa..hehehe..tp btul gak, baik berjaga2 sebelum kena..ieza smpai kul baper kulim mlm tu?

nur rabiatul adawiyyah said...

kesian nye kepada en somi...one day mmg teringin sangat atul nak jumpe baby pms..so cute lah dier...geram tgk pipinye tu..

Ibu_Mysara Syauqeena said...

ieja: sedap kan pekasam??hehehe...ni dok tgh taip ni pon dok kecur ayaq liuq dah ni..harus balik goreng mlm ni...wakakaka

atul: insyaAllah ada rezki kite jumpa deh...mana tau atul dah deliver nanti leh g melawat ke...:-)
pipi dia tu dari kecik camtu..pipi labuh la, pipi nak jatuh la, macam2 orang panggil...hehehe